Składniki:
- kurczak
- łyżka mielonego kuminu
- łyżka sproszkowanego chili
- sok z 3 limetek
- 10 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ szkl tequili
- ½ szkl wody
- łyżka posiekanej kolendry
- ugotowany ryż
Sposób wykonania:
Kumin wymieszać z chili, sokiem z limetki, czosnkiem i łyżką oliwy.
Marynatą zalać kawałki kurczaka i odstawić na 20 minut.
Po tym czasie obsmażyć kurczaka na rozgrzanej patelni.
Gdy się zarumieni wlać marynatę w której się marynował.
Wlać jeszcze tequilę oraz wodę.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut.
Po tym czasie kurczaka wyjąć a sos gotować do zgęstnienia.
Podawać z ugotowanym ryżem udekorowane kolendrą.