Składniki:
- 4 łyżki masła
- cebula
- 8 kawałków kurczaka
- 2 łyżki sproszkowanej papryki
- łyżeczka soli
- ¼ szkl ketchupu
- ¼ szkl wytrawnego białego wina
- 6 ząbków czosnku
Sposób wykonania:
Naczynie wysmarować masłem po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Po 5 minutach wyjąć i na dnie naczynia rozłożyć plastry cebuli.
Na cebuli rozłożyć kawałki kurczaka. Oprószyć całość solą oraz papryką.
Następnie ketchup wymieszać z winem i polać kurczaka.
Wrzucić jeszcze całe ząbki czosnku i wstawić pod przykryciem do piekarnika na 45 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze 15 minut.
Przed podaniem usunąć ząbki czosnku i podawać kurczaka z sosem z pieczenia.