Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łatwy pieczony kurczak

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • cebula
  • 8 kawałków kurczaka
  • 2 łyżki sproszkowanej papryki
  • łyżeczka soli
  • ¼ szkl ketchupu
  • ¼ szkl wytrawnego białego wina
  • 6 ząbków czosnku

Sposób wykonania:
Naczynie wysmarować masłem po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Po 5 minutach wyjąć i na dnie naczynia rozłożyć plastry cebuli.
Na cebuli rozłożyć kawałki kurczaka. Oprószyć całość solą oraz papryką.
Następnie ketchup wymieszać  z winem i polać kurczaka.
Wrzucić jeszcze całe ząbki czosnku i wstawić pod przykryciem do piekarnika na 45 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze 15 minut.
Przed podaniem usunąć ząbki czosnku i podawać kurczaka z sosem z pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *