Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina z białą kiełbasą

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 25 dag białej kiełbasy
  • 80 dag cielęciny
  • cebula
  • 20 dag pieczarek
  • 1 szkl bulionu wołowego
  • zielona papryka
  • ½ szkl wytrawnego sherry
  • 1 szkl kwaśnej śmietany
  • łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:
Na rozgrzanym oleju przesmażyć kiełbasę pokrojoną na plasterki oraz cielęcinę pokrojoną w kostkę.
Gdy się zarumienią dodać posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki.
Gdy cebula zmięknie wlać bulion i sherry oraz dodać posiekaną paprykę.
Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem około godziny.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować do momentu, aż większość sosu odparuje.
Na koniec dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną i gotować, aż sos zgęstnieje.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *