Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 25 dag białej kiełbasy
- 80 dag cielęciny
- cebula
- 20 dag pieczarek
- 1 szkl bulionu wołowego
- zielona papryka
- ½ szkl wytrawnego sherry
- 1 szkl kwaśnej śmietany
- łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym oleju przesmażyć kiełbasę pokrojoną na plasterki oraz cielęcinę pokrojoną w kostkę.
Gdy się zarumienią dodać posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki.
Gdy cebula zmięknie wlać bulion i sherry oraz dodać posiekaną paprykę.
Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem około godziny.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować do momentu, aż większość sosu odparuje.
Na koniec dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną i gotować, aż sos zgęstnieje.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.