Składniki:
- 300 g zagęszczonego mleka
- ½ łyżeczki soli
- łyżka mąki kukurydzianej
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ szkl białego wina
- 3 ziemniaki
- 1 szkl startego sera szwajcarskiego
- 2 łyżki startego parmezanu
- cebula
- 10 dag szynki konserwowej
- łyżeczka oregano
Sposób wykonania:
Do rondelka wlać mleko, dodać mąkę kukurydzianą, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz.
Gotować aż mleko zgęstnieje, wówczas wlać wino, wymieszać i zdjąć rondel z ognia.
Następnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem rozłożyć połowę ziemniaków pokrojonych na plasterki.
Posypać je startymi serami, posiekaną cebulą, szynką i oregano.
Rozłożyć pozostałe plastry ziemniaka i zalać je mlecznym sosem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać godzinę.