Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 kg krzyżówki wołowej
- 2 marchewki
- łodyga selera naciowego
- 24 ząbki czosnku
- 2 szkl wytrawnego wina
- sól
- łyżeczka pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 ½ łyżeczek posiekanego tymianku
- 1 szkl bulionu z kury
- 2 łyżki masła
Sposób wykonania:
Na patelnie z rozgrzanym olejem wrzucić mięso, marchewkę pokrojoną w kostkę, seler pokrojony w plasterki oraz posiekany czosnek.
Dusić pod przykryciem około 30 minut.
Po tym czasie podlać winem i doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz liściem laurowym.
Nadal gotować pod przykryciem kolejne 3 godziny.
Następnie przełożyć całość do brytfanny, przykryć folią aluminiowa i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni.
W między czasie zagotować bulion, wówczas dodać masło i gotować aż się roztopi.
Pieczeń pokroić w plastry, polać sosem i obłożyć warzywami.