Składniki:
- 90 dag przegrzebków
- mąka
- łyżka oliwy z oliwek
- ¾ szkl masła
- 2 pęczki zielonej cebulki
- biała cebula
- 1 kg pieczarek
- 2 łyżki posiekanej szalotki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka soli
- 2 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
- łyżeczka pieprzu
- sok z 1 cytryny
- 2 szkl wytrawnego białego wina
Sposób wykonania:
Przegrzebki obtoczyć w mące po czym przesmażyć je na złoto na rozgrzanej oliwie.
Następnie przegrzebki wyjąć a na tej samej patelni roztopić masło.
Wrzucić posiekana cebulę i smażyć do miękkości.
Wówczas dodać pokrojone pieczarki, cebulę oraz czosnek.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Trzymać na ogniu aż pieczarki zmiękną, po czym dodać jeszcze wino oraz sok z cytryny.
Dusić ostanie 4 minuty.
Podawać z przegrzebkami.