Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Patisony w sosie pomidorowym

Składniki:


• 10 małych patisonów
• 60 dag pomidorów
• 3 łyżeczki oliwy z oliwek
• 1 ząbek czosnku
• 2 – 3 łyżki pasty pomidorowej
• sól, pieprz
• 1/2 cytryny

Sposób przyrządzenia:
Rozgrzać oliwę w garnku. Wycisnąć przez praskę czosnek, wymieszać z pastą pomidorową i dodać do oliwy. Pomidory (bez skórki) pokroić w ósemki, przyprawić solą i pieprzem, dodać do sosu i chwilę gotować.
Patisony obrać ze skórki, natrzeć cytryną, pokroić na ćwiartki i włożyć do sosu pomidorowego.
Gotować pod przykryciem 15 minut.
Następnie garnek odkryć i gotować na silnym ogniu, aż sos stanie się gęsty i zawiesisty.
Doprawić solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *