Składniki:
- 2 kg żeberek
- 4 średnie cebule
- 5 marchewek
- przyprawa typu Vegeta
- przyprawa do żeberek
- ostra i słodka papryka do smaku
- szczypta mielonej papryki chili
- ziarnisty pieprz
- ziele angielskie
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka startego świeżego imbiru
- olej
Sposób wykonania:
Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na porcje z 2 kostkami, przełożyć do miski, obsypać obficie,Vegetą, papryką, chili i przyprawą do żeberek. Smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Marchewkę umyć obrać i pokroić w słupki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Warzywa przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, doprawić do smaku pieprzem, imbirem, zielem angielskim i gałką muszkatołową, dusić około 2 godziny na małym ogniu. W między czasie upiec żeberka na grillu i podawać je z warzywami.