Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piekielne żeberka

 

Składniki:

 

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • oliwa

Marynata:

  • łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ szklanki piwa

Sposób wykonania:
Żeberka dokładnie umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić na kawałki z 2 kostkami. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, połączyć z żeberkami i odstawić na 24 godziny, kilkakrotnie przemieszać. Żeberka wyjąć z marynaty, obsmażyć na rozgrzanej oliwie, przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać pozostałą marynatą i oliwą ze smażenia. Przykryć folią spożywczą i piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni C około 1 ½  godziny, po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *