Składniki:
- 60 dag filetów łososia
- ¼ szkl mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szkl wytrawnego czerwonego wina
- ½ szkl wywaru rybnego
- 1 szkl suszonych moreli
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
Sposób wykonania:
Filety łososia obtoczyć w mące po czym obsmażyć go na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Wówczas łososia wyjąć a do naczynia wlać wino oraz wywar.
Doprowadzić do wrzenia i ponownie włożyć łososia.
Dodać jeszcze morele oraz sól i pieprz do smaku.
Wstawić bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 7 minut.
Po tym czasie wyjąć łososia i odstawić w ciepłe miejsce.
Natomiast sos gotować na silnym ogniu aż zgęstnieje, wówczas zdjąć z ognia i wymieszać razem z masłem.
Łososia pokroić na mniejsze kawałki i przed podaniem polać go sosem.