Nie wiem skąd wzieła się nazwa ale Gugel jest pyszny.
Składniki:
- surowe mięso (kto co woli)
- 2-3 cebule
- 3 kg ziemniaków
- 2 jaja
- mąka
- bułka tarta
- olej i smalec
- sól,pieprz
Sposób przyrządzenia:
Trzeć ziemniaki jak na placki.Dodać do nich podsmażoną cebulę i tłuszcz z niej. Dokładnie wymieszać i dodać 2 jaja i mąkę.Przyprawić do smaku. Tak gotowe ciasto ziemniaczane wlać do blaszki posmarowanej smalcem i osypanej bułką tartą. Na ciasto układać usmażone wcześniej mięso na patelni.Następnie wszystko zalać drugą warstwą ciasta.Jak kto woli może to być gugel jedno warstwowy albo więcej.Ogólnie piec około 60-80 minut.Na początku piec przez ok 20 minut w temperaturze 200 stopni,a później przez 60 minut w temeraturze 170-180 stopni. Gotowy gugel można jeść także z sosem np pieczarkowym. SMACZNEGO
3 comments for “Gugel”