Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak mocno czosnkowy

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cebula
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki
  • łyżeczka estragonu
  • ½ szkl wytrawnego wermutu
  • ½ łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 40 ząbków czosnku

Sposób wykonania:
Posiekaną cebulę wymieszać z plastrami selera, posiekaną pietruszką i estragonem.
Przełożyć na dna naczynia żaroodpornego.
Następnie ułożyć na nich udka kurczaka posmarowane oliwą.
Polać udka jeszcze wermutem i posypać solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Na koniec przykryć udka ząbkami czosnku.
Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i zapiekać około 1,5 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *