Składniki:
- 3 łyżki masła
- cebula
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 kg wołowiny
- 3 łyżki mąki
- sól
- ¾ łyżeczki majeranku
- 4 szkl bulionu
- ½ szkl ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 ½ łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania;
Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekana cebulę, wówczas dodać paprykę i smażyć jeszcze minutę.
Następnie dodać obtoczone w mące mięso i smażyć, aż zbrązowieje.
Oprószyć je solą oraz majerankiem i zalać bulionem.
Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny.
Po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować jeszcze 20 minut.
Na koniec doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz solą.