Składniki:
- 450 g skrzydełek z kurczaka
- 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki sosu hoi sin
- 2 łyżki klarowanego miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziarna sezamowego
- 1 suszona czerwona chili
- ½ łyżeczka przyprawy chili
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- skórka starta z 1 cytryny
Sposób wykonania:
Suszoną chili rozetrzeć w moździerzu po czym dodać do niej mielony imbir, chili oraz skórkę z cytryny.
Powstałą mieszanka natrzeć skrzydełka z kurczaka i odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie smażyć skrzydełka w oleju z orzechów włoskich około 10-12 minut dość często obracając aby równomiernie się zarumieniły.
Następnie po usmażeniu wylać nadmiar oleju a dodać sos hoisin, sos sojowy, miód, ziarno sezamowe oraz posiekany czosnek.
Całość dokładnie wymieszać, ponownie włożyć skrzydełka i smażyć kolejne 20 minut.