Składniki:
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- starta skórka z 1 cytryny
- sól
- pieprz
- 4 kotlety wieprzowe
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oliwy
- 2 pęczki szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 2 bulwy kopru włoskiego
- 250 ml wytrawnego białego wina
- 1 liść laurowy
Sposób wykonania;
Nasiona kopru rozgnieść po czym wymieszać ze skórką z cytryny, solą oraz pieprzem.
Powstałą mieszanką nasmarować kotlety z obu stron i odstawić na 1 godzinę.
Po tym czasie oprószyć kotlety mąką i zarumienić na rozgrzanej oliwie.
Wówczas wyjąć kotlety a na patelnie wrzucić posiekaną szalotkę, czosnek oraz koper włoski.
Trzymać na ogniu około 5-10 minut i z powrotem włożyć mięso.
Wlać jeszcze wino i zagotować.
Następnie zmniejszyć ogień, dodać liść laurowy i dusić pod przykryciem koło 45 minut.