Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszone kotlety wieprzowe z koprem

Składniki:

  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 4 kotlety wieprzowe
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 pęczki szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • 1 liść laurowy

Sposób wykonania;
Nasiona kopru rozgnieść po czym wymieszać ze skórką  z cytryny, solą oraz pieprzem.
Powstałą mieszanką nasmarować kotlety z obu stron  i odstawić na 1 godzinę.
Po tym czasie oprószyć kotlety mąką i zarumienić na rozgrzanej oliwie.
Wówczas wyjąć kotlety a na patelnie wrzucić posiekaną szalotkę, czosnek oraz koper włoski.
Trzymać na ogniu około 5-10 minut i z powrotem włożyć mięso.
Wlać jeszcze wino i zagotować.
Następnie zmniejszyć ogień, dodać liść laurowy i dusić pod przykryciem koło 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *