Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 kg chudej mielonej jagnięciny
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- cukier
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka posiekanego oregano
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
- 3 bakłażany
- 6 łyżek masła
- 85 g mąki
- 600 ml mleka
- 1 jajko
- 25 g sera greckiego kefalotiri
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek po czym dodać mięso i trzymać na ogniu aż się zarumieni.
Wówczas wlać wino i dodać pastę pomidorową, cynamon, cukier, oregano, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Dusić około 20 minut.
W między czasie na drugiej patelni na rozgrzanej oliwie smażyć plastry bakłażana z z obu stron na złoto.
Następnie do garnka wlać mleko, dodać masło oraz mąkę i delikatnie podgrzewać ubijać cały czas trzepaczką do osiągnięcia gładkiego o gęstego sosu po czym zdjąć go z ognia.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać z roztrzepanym jajkiem.
Na koniec układać warstwami w naczyniu żaroodpornym plastry bakłażana i mięso.
Wierzch polać sosem jajecznym i posypać startym serem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 50-60 minut.