Składniki:
- 1 szkl soczewicy
- ½ łyżki do kawy zmielonego kminku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 marchewki
- ½ kg pomidorów
- ½ łyżeczki świeżego imbiru
- ½ łyżeczki kurkumy
- szczypta gram masala
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
Soczewice wrzucić do garnka z wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny.
W trakcie gotowania zebrać powstałe szumowiny.
Pod koniec gotowania dodać obrany i pokrojony imbir, posiekany czosnek oraz kminek, kurkumę i curry.
Całość dokładnie wymieszać.
Natomiast na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę po czym wrzucić obrane i pokrojone marchewki.
Trzymać na ogniu kilka minut i wrzucić jeszcze obrane i pokrojone pomidory.
Wymieszać i przełożyć do garnka z soczewicy.
Doprawić o smaku solą, pieprzem, cukrem, gram masala i gotować ostanie 15 minut.