4 steki (po 200 g) z combra jelenia
opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, rozgrzać
50 g masła sklarowanego
i obsmażać na nim steki po 4 minuty z każdej strony (medium – w środku mięso jest różowawe) lub przez 6 minut z każdej strony (bien cuit – dobrze wysmażone, w środku brązowawe, ale miękkie i soczyste), oprószyć
solą, pieprzem
i postawić w ciepłym miejscu.
Na mus morelowy
10 świeżych moreli
włożyć na krótko do wrzącej wody, nie gotować, potem zahartować zimną wodą, ściągnąć skórę, wyjąć pestki, pokroić miąższ na kawałki jednakowej wielkości
zagotować
1 l wody
z
solą
cukrem
mielonym białym pieprzem
i gotować przez około 15 minut, potem zmiksować na gładką masę
roztopić
100 g masła
i razem ze
125 g kwaśnej śmietany
wmieszać do morelowej masy, wszystko razem wygotować na mus, potem odstawić w chłodne miejsce.
Na zielony makaron
200 g pszennej mąki
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżkę oliwy z oliwek
razem dokładnie wyrobić, do ciasta dodać trochę
1 łyżkę oliwy z oliwek
soku ze szpinaku lub posiekanych ziół
następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą, włożyć na około 35 do 45 minut do lodówki
schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i pokroić na makaron
zagotować
1 1/2 – 2 l osolonej wody
wrzucić makaron i gotować przez około 5-8 minut
na talerze wyłożyć mus morelowy, dodać mięso z zielonym makaronem.
Rada
Porcje ugarnirować różyczkami brokułów i uduszonymi cząstkami moreli.
1 comment for “Steki z combra jelenia z musem morelowym i zielonym makaronem”