Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grzyby mun duszone z porem

Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów mun
  • 1 por
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu czosnkowego z miodem
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina sambalu

Sposób wykonania:
Oczyszczone grzyby wrzucić do wrzątku i odstawić na około 20 minut pod przykryciem.
Po tym czasie odcedzić, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie pokrojonego pora przesmażyć na rozgrzanej oliwie po czym wrzucić grzyby i dodać kilka łyżek wywaru pozostałego z moczenia grzybów.
Dokładnie wymieszać i dodać jeszcze miód, sos czosnkowy, sos sojowy oraz sambal.
Ponownie wymieszać i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze przez kilka minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *