Składniki:
- 1 cukinia
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml śmietany
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- szczypta białego pieprzu
- szczypta suszonego imbiru
- 1 łyżeczka posiekanej kolendry
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas wlać bulion warzywny zrobiony z kostki rosołowej rozpuszczonej w 1 litrze wody.
Wrzucić jeszcze obraną i pokrojoną cukinię i trzymać na małym ogniu kilka minut.
Po tym czasie całość zmiksować i dodać czosnek, cukier, pieprz oraz sok z cytryny do smaku. Zabielić śmietaną.
Na koniec udekorować listkami kolendry.