Składniki:
- 25 dag ziemniaków
- 3 pory
- 2 łyżki masła
- 1 kostka bulionu warzywnego
- ½ szkl śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 plastry wędzonego łososia
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
Pokrojone pory przesmażyć na rozgrzanym maśle po czym oprószyć je solą oraz pieprzem.
Następnie kostkę rosołową rozpuścić w 1 litrze wody, zagotować po czym dodać do niego przesmażone pory.
Wrzucić jeszcze obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Trzymać na małym ogniu około 15 minut.
Po tym czasie zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Wówczas całość zmiksować, ponownie podgrzać.
Doprawić do smaku śmietaną, sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem.
Przed podaniem udekorować paseczkami łososia.