Skład:
- 1 kg borówek
- 2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
- szklanka octu 6%
- listek laurowy
- 2-3 goździki
- 10 ziaren ziela angielskiego
- cieniutko skrojona skórka z wyszorowanej i sparzonej cytryny
Sposób wykonania:
Wlać do garnka wino, ocet, wsypać cukier i włożyć korzenie zawinięte w gazę.
Zagotować i wrzucić przebrane opłukane borówki, gotować 5 min. od
zawrzenia., zdjąć z ognia, usunąć przyprawy i zostawić borówki na noc.
Następnego dnia odlać płyn, zagotować i gorącym zalać borówki. Ostudzić.
Powtarzać to dotąd, aż się zagęści i nie da się odlać. Uzyskaną masę
nakładać do wyparzonych słoiczków, zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu,
podawać do zimnych mięs i pasztetów. Można dodawać do sałatek i do wędlin.
1 comment for “Borówki na ostro po szwajcarsku”