Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Borówki na ostro po szwajcarsku

Skład:

  • 1 kg borówek
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • szklanka octu 6%
  • listek laurowy
  • 2-3 goździki
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • cieniutko skrojona skórka z wyszorowanej i sparzonej cytryny

 

 

 

 

Sposób wykonania:
Wlać do garnka wino, ocet, wsypać cukier i włożyć korzenie zawinięte w gazę.
Zagotować i wrzucić przebrane opłukane borówki, gotować 5 min. od
zawrzenia., zdjąć z ognia, usunąć przyprawy i zostawić borówki na noc.
Następnego dnia odlać płyn, zagotować i gorącym zalać borówki. Ostudzić.
Powtarzać to dotąd, aż się zagęści i nie da się odlać. Uzyskaną masę
nakładać do wyparzonych słoiczków, zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu,
podawać do zimnych mięs i pasztetów. Można dodawać do sałatek i do wędlin
. 

1 comment for “Borówki na ostro po szwajcarsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *