Składniki:
- 2 szklanki obranej, pokrojonej w kostkę kalarepy
- 1 obrana, pokrojona w kostkę marchewka
- 1 łodyga selera naciowego, obrana, pokrojona w plasterki
- ¼ oczyszczonej, pokrojonej papryki
- 1 mały pomidor pokrojony w kostkę
- 2 łyżki oliwy
- 4 szklanki wody
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, papryka
- posiekana natka pietruszki i koperek
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać oliwę dodać kalarepę, marchewkę, łodygę selera i paprykę, smażyć 8 minut na małym ogniu mieszając. Dodać mąkę, sól, pieprz i paprykę, mieszając smażyć 2 minuty. Zalać zawartość rondla wodą, gotować 20 minut, zmiksować blenderem, dodać pomidora i zieleninę, gotować 5 minut i podawać.