Składniki:
- 4 pstrągi
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 1 oczyszczony, pokrojony w kostkę fankuł
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki posiekanych ziół: natka pietruszki, trybula, rozmaryn i tymianek
- cytryna pokrojona w ćwiartki
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać masło, dodać fankuł, smażyć mieszając aż zacznie się rumienić. Tuszki pstrąga sprawić, umyć, osuszyć. Ryby skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem nie zapominając o jamie brzusznej. Zioła wymieszać z podsmażonym fankułem, mieszanką tą napełnić jamy brzuszne pstrągów. Ryby zrosić oliwą, ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C przez 25 minut. W połowie pieczenia ostrożnie obrócić. Podawać z cytryną.