Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolada z boczku z pieczarkami i mięsem mielonym

Składniki:

    • 1 kg chudego surowego boczku
    • 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego
    • 25 dkg pieczarek
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka oleju
    • 1 mały por / biała część/
    • 1 jajko
    • szczypta oregano, rozmarynu, estragonu
    • sól, pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Boczek umyci, osuszyć, natrzeć solą pieprzem i odstawić na2 godziny w chłodne miejsce. Pieczarki oczyścić, pokroić na ćwiartki, por pokroić w krążki. Na maśle podsmażyć pieczarki, ostudzić. Do mielonego mięsa dodać pieczarki, pora, jajko, sól ,pieprz, oraz roztarty rozmaryn, dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Na boczek wyłożyć masę, całość zrolować, spiąć wykałaczkami lub związać bawełnianą nicią. Roladę natrzeć estragonem i oregano, włożyć do brytfanki nasmarowanej olejem i piec około 90 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, zdjąć nitkę. Podawać pokrojoną w plastry dowolnej grubości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *