Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piure ziemniaczane z boczkiem, serem i zieloną cebulka

Składniki:

    • 2,5 kg pokrojonych w grubą kostkę ziemniaków
    • 1 szklanka ostrego żółtego sera pokrojonego w kostkę
    • 4 plastry boczku pokrojone w kostkę i wytopione na skwarki
    • 1 szklanka chudego mleka
    • ½ szklanki posiekanej dymki
    • 2 łyżki 12 % śmietanki
    • ½ łyżeczki soli
    • ½ łyżeczki mielonego pieprzu

Sposób przyrządzenia:
W rondlu zalać wodą ziemniaki, doprowadzić do wrzenia, gotować 15 minut, odcedzić, przełożyć do miski. Dodać ser i mleko, ugnieść do pożądanej konsystencji, dodać cebulkę, śmietanę, skwarki i przyprawy. Całość dokładnie utłuc na gładkie puree.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *