Składniki:
- 30 dkg makaronu spaghetti
- 15 dkg mielonego mięsa
- oliwa z oliwek
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- sól, pieprz
- tarty parmezan
- 5 dkg mąki
- 5 dkg masła
- 2 szklanki mleka
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć 3 minuty, dodać mielone mięso smażyć mieszając aż mięso zmieni kolor na brązowy, odstawić w ciepłe miejsce. W małym rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć mieszając, nie rumienić. Dodać zimne mleko, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Zawartość przelać do rondla z mięsem i cebulką, wymieszać. W międzyczasie makaron ugotować wg przepisu producenta, odcedzić, dodać do sosu, wymieszać, posypać parmezanem i parujący podać na stół.