Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka rakowa z ryżem

Składniki:

• 15 dag ryżu
• 13 dag selera naciowego
• 30 g czarnych oliwek
• 2 awokado
• 4 łyżki soku z limetki
• 4 – 8 liści sałaty
• 1/2 pęczka koperku
• 1 cebula
• 20 dag kwaśnej śmietany
• 2 łyżki majonezu
• 3 łyżki mleka
• 20 dag mięsa z raków
• 12 plasterków limetki
• kwiaty ogórecznika do ozdoby
• pieprz
• sól czosnkowa

Sposób przyrządzenia:

Ryż gotować około 20 minut w 300 ml osolonej wodzie i wystudzić. Seler oczyścić i pokroić w plastry.
Oliwki pokroić w cząstki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestki. Z miąższu wykroić kulki i skropić 2 łyżkami soku z limetki. Liście sałaty i koperek opłukać i dokładnie osuszyć, koperek posiekać.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać z majonezem, mlekiem 2 łyżkami soku z limetki, cebulą i koperkiem. Sos doprawić solą czosnkową i pieprzem. Ryż ostrożnie wymieszać z mięsem z raków, selerem, awokado, oliwkami i sosem. Sałatkę na krótko odstawić, ozdobić sałatą, limetką i ogórecznikiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *