Kumkwat to gęsty krzew występujący w stanie dzikim w Chinach. Obecnie uprawiany jest we wszystkich krajach w których uprawia się owoce cytrusowe. W Polsce można kupić Kumkwat importowany z Izraela, Włoch, Korsyki, Meksyku, USA itd. Najsmaczniejsze są owoce mające kształt jajka. Większe, okrągłe są mniej aromatyczne. Kupując Kumkwat wybierajmy owoce twarde i jędrne. Jadalny jest cały owoc wraz ze skórką, tylko pestki bywają gorzkie więc lepiej je usuwać przed spożyciem. Jeśli owoc spożywać będziemy wraz ze skórka należy je dokładnie umyć w gorącej wodzie. Dojrzałe owoce przechowuje się około 5 dni w temperaturze pokojowej lub około 3 tygodni w lodówce. Kumkwaty, jak wszystkie owoce cytrusowe nie dojrzewają podczas przechowywania.
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi