Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 10 g drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła
- sól i cukier puder do smaku (po 1 łyżeczce)
- Farsz:
- 8 krążków ananasa konserwowanego
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Sposób przyrządzenia:
Używając gęstego sita przesiać mąkę, dodać cukier i sól, wstępnie wymieszać formując w kopczyk z wgłębieniem na jego szczycie. W misce rozprowadzić pokruszone drożdże w 50 ml wody, dodać oliwę i jajka, dodać do mąki, wyrobić na „gładką” masę, przykryć czystą lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do czas aż podwoi swoją objętość. Tak przygotowane ciasto podzielić na 2 placki rozwałkować na odpowiednio grube placki i jednym wyłożyć formę do tarty o średnicy 25 – 30 cm, ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Formę przed wyłożeniem ciastem dobrze jest posmarować masłem. Form włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec przez 30 minut.
Jajko, cukier i masło zmiksować na gładką masę. Na upieczonym i posmarowanym masą jajeczną spodzie rozłożyć obsączone z zalewy krążki ananasa, w każdy włożyć wiśnie bez pestki. Przykryć drugim płatem ciasta. Zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.