1.
- Musimy zaopatrzyć się w duży i ostry nóż i plastikową deskę do krojenia.
2.
- Obieranie ananasa zaczynamy od odcięcia liści. Liście odcinamy poziomo, jednym ruchem u nasady. Powinniśmy zrobić to tak, by widać było pachnący, żółty miąższ owocu.
3.
- Ananasa kroimy w pionie na 4 części i wycinamy twardy rdzeń……
4.
- Ostrym nożem podważamy skórkę tam, gdzie odcięliśmy liście. Skórka powinna powoli i z lekkim oporem sama zacząć odchodzić. Jeśli tak nie jest, musimy pomóc sobie nożem i lekko ją odkrawać. Obieramy ananasa na tyle głęboko, by odkroić twarde oczka na miąższu.
5.
- Pozbawionego już rdzenia możemy pokroić na plasterki, a te na kostki, zależnie od tego, jak drobne kawałki chcemy użyć.