Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przygotowanie ananas do spożycia

1.

  • Musimy zaopatrzyć się w duży i ostry nóż i plastikową deskę do krojenia.

 

 

 

 

 

2.

  • Obieranie ananasa zaczynamy od odcięcia liści. Liście odcinamy poziomo, jednym ruchem u nasady. Powinniśmy zrobić to tak, by widać było pachnący, żółty miąższ owocu.

 

 

 

 

 

 3.

  • Ananasa kroimy w pionie na 4 części i wycinamy twardy rdzeń……

 

 

 

 

 

 4.

  •  Ostrym nożem podważamy skórkę tam, gdzie odcięliśmy liście. Skórka powinna powoli i z lekkim oporem sama zacząć odchodzić. Jeśli tak nie jest, musimy pomóc sobie nożem i lekko ją odkrawać. Obieramy ananasa na tyle głęboko, by odkroić twarde oczka na miąższu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

  5.

  • Pozbawionego już rdzenia możemy pokroić na plasterki, a te na kostki, zależnie od tego, jak drobne kawałki chcemy użyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *