Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 2 jajka
- 4 suche bułeczki
- ½ szklanki mąki
- 1 litr oleju do głębokiego smażenia
- pęczek natki pietruszki
- plasterki cytryny
Sposób przyrządzenia:
Z udek kurczaka usunąć skórę, umyć je , osuszyć na papierowym ręczniku. Suche bułeczki utrzeć na tarce. Każde udko obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach i tartej bułce, smażyć w głębokim tłuszczu około 15 minut. W tym samym tłuszczu obsmażyć pęczek natki pietruszki. Chrupiące udka obłożyć natką i plastrami cytryny. Dla urozmaicenia, smak panierki można wzbogacić dodając , mieloną ostrą paprykę, wiórki kokosowe lub posiekane świeże zioła / tymianek, estragon, natkę zielonej pietruszki.