Składniki:
- 50 dkg solonych filetów ze śledzi
- ½ łyżeczki nasion gorczycy
- ½ łyżeczki ziaren pieprzu
- 8 dkg brązowego cukru
- 1 szklanka octu winnego
- 1 posiekana cebula szalotka
- 4 listki laurowe
Sposób przyrządzenia:
Śledzie zalać zimną wodą i 2, 3 krotnie ją zmieniając moczyć aż uzyskają pożądany smak, odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku. Każdy filet podzielić na kąski. W rondlu o grubym dnie chwilę prażyć gorczyce i pieprz, dodać cukier, podgrzewać aż zacznie się karmelizować, wlać ocet i mieszając podgrzewać aż karmel się rozpuści. Marynatę schłodzić. W słoju ułożyć śledzie, szalotkę i liść laurowy, zalać marynatą, i odstawić w zamkniętym słoju na 24 godziny.
1 comment for “Śledzie w karmelowej marynacie Iwony”