Składniki:
- 50 dkg solonych filetów ze śledzi
- 1 cebula
- 1 szklanka kwaśnej śmietany kremowej
- 2 łyżki octu jabłkowego
- cukier do smaku
- biały, mielony pieprz do smaku
- 2 kwaśne jabłka
- 1 szklanka lekko podprażonych orzechów nerkowca
Sposób przyrządzenia:
Śledzie zalać zimną wodą i 2, 3 krotnie ją zmieniając moczyć aż uzyskają pożądany smak, odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę pokroić w półplasterki. Należy pokroić ją naprawdę cienko. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę. Śmietanę, ocet, przyprawy, orzechy i jabłka wymieszać . Filety pokroić na równej wielkości kawałki. Połowę ułożyć w szklanym naczyniu, polać połową śmietany z dodatkami, dodać resztę filetów i całość polać pozostałą śmietaną.