Składniki:
• 4 plastry karkówki wieprzowej
• 25 dag ciemnej soczewicy
• 2 marchewki
• 2 cebule
• pęczek natki pietruszki
• pęczek szczypiorku
• 4 szklanki rosołu (instant)
• 3/4 pojemnika kwaśnej śmietany
• 2 – 3 łyżki oleju
• chili
• kilka kropel tabasco
• sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Zagotować rosół w garnku. Wrzucić soczewicę. Gotować przez 1,5 godziny na średnim ogniu pod przykryciem. Obrać po dwie marchewki i cebule. Marchewki dokładnie umyć.
Przygotowane warzywa pokroić w drobną równą kostkę. Wrzucić cebulę i marchewkę do soczewicy na 20 minut przed końcem gotowania, wymieszać. Doprawić mieszankę warzywną do smaku solą, białym pieprzem oraz niewielką ilością tabasco i chili (uwaga, obydwie przyprawy są bardzo pikantne!). Opłukać natkę pietruszki i szczypiorek pod bieżącą wodą, oddzielnie drobno posiekać. Natkę wsypać do warzyw w garnku, szczypiorek wymieszać ze śmietaną. Doprawić sos śmietanowy do smaku solą i białym pieprzem. Rozgrzać na patelni olej. Smażyć kawałki mięsa na gorącym tłuszczu po 7 minut z każdej strony.
Na koniec posypać kotlety solą i pieprzem.
Przełożyć kotlety na cztery talerze, dodać porcje przygotowanej pikantnej jarzynki oraz sos ze szczypiorkiem (najlepiej polać nim kawałki mięsa). Do tak przygotowanej wieprzowiny z soczewicą najlepiej smakują ziemniaki z wody lub piure ziemniaczane.