Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świeży śledź po bosmańsku

Składniki:

    • 5 świeżych śledzi,
    • łyżeczka soli czosnkowej,
    • sok z 1,5 cytryny,
    • 5 koreczków anchois,
    • 40 g mąki,
    • 4 łyżki startego twardego żółtego sera,
    • jajko,
    • 3 łyżki oleju,
    • 70 g cebuli,
    • 100 g pomidorów,
    • jedna słodka papryka,
    • łyżeczka słodkiej papryki w proszku

    Sposób przyrządzenia:
    Śledzie myjemy patroszymy, filetujemy, następnie skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy solą czosnkową. Potem je panierujemy masą (z mąki, roztrzepanego jajka, sera i papryki w proszku). Po czym smażymy je na mocno rozgrzanym oleju. Na każdym usmażonym filecie kładziemy pasek anchois i wstawiamy całość do rozgrzanego piekarnika. Na patelni smażymy cienko pokrojoną cebulę, pomidory obrane ze skórki i pokrojoną w paski paprykę. Wykładamy warzywa na talerz i umieszczamy na nich śledzie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *