Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki, jabłka i śliwki w marynacie bez octu

Skład:

  • kilogram twardych gruszek
  • Kilogram jabłek
  • Kilogram śliwek
  • 3/4 kg cukru
  • 8-10 goździków
  • kawałek cynamonu
  • 10 ziarnek pieprzu
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego

 

Sposób wykonania:
3-4 szklanki wody zagotować z cukrem i korzeniami, wsypać 1,5 łyżeczki kwasku.
Gruszki obrać, przekroić na pół lub na ćwiartki, odrzucić gniazda, wrzucić
do syropu i resztę kwasku, krótko zagotować. Szybko obrać jabłka, pokroić
jak gruszki i dorzucić do syropu, odsuwając na chwile z ognia. Umyte śliwki
przekroić, odjąć pestki. W wyparzonych słoikach układać warstwę gruszek,
jabłek i śliwek, całość zalać gorącym syropem. Słoiki zakręcić i
pasteryzować 25 min. od momentu wrzenia na średnim ogniu. Woda w garnku ma
mieć te sama temperaturze, co zalewa w słoikach w momencie wkładania.
Marynata świetnie się trzyma i dodaje się ja do pikantnych sałatek, jest b.
wydajna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *