Składniki:
- 4 dkg drożdży
- 25 dkg mąki
- ¼ kostki masła
- ¼ szklanki mleka
- 4 żółtka
- ½ szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- ½ szklanki słodkiej śmietanki
- słoik dżemu wiśniowego
Sposób przyrządzenia:
Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru i mąki, wlać ciepłe mleko, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i wystudzić, dodać żółtka, utrzeć na parze z połową cukru pudru i cukrem waniliowym. Do mąki dodać lekko podgrzaną śmietanę, ubite żółtka i zmiksować, dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto ręką, gdy ciasto przestanie kleić się do rąk wlać przestudzone masło, dokładnie wyrobić. Podzielić na 3 porcje, uformować wałki, pokroić w plastry. Na każdym plastrze ułożyć po łyżeczce dżemu. Zlepić ciasto w kulki, smażyć w głębokim tłuszczu, smażyć na złocisty kolor z każdej strony. Osączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.