Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pączki z dżemem wiśniowym Iwony

Składniki:

 

  • 4 dkg drożdży

 

  • 25 dkg mąki
  • ¼ kostki masła
  • ¼ szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • słoik dżemu wiśniowego

Sposób przyrządzenia:
Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru i mąki, wlać ciepłe mleko, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i wystudzić, dodać żółtka, utrzeć na parze z połową cukru pudru i cukrem waniliowym. Do mąki dodać lekko podgrzaną śmietanę, ubite żółtka i zmiksować, dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto ręką, gdy ciasto przestanie kleić się do rąk wlać przestudzone masło, dokładnie wyrobić. Podzielić  na 3 porcje, uformować wałki, pokroić w plastry. Na każdym plastrze ułożyć  po łyżeczce dżemu. Zlepić ciasto w kulki, smażyć  w głębokim tłuszczu, smażyć  na złocisty kolor z każdej strony. Osączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *