Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Oponki na tłusty czwartek Iwony

Składniki:

  • 30 dkg twarogu półtłustego
  • ½ kg mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 12 dkg cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 8 łyżek masła
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

    Sposób przyrządzenia:

    Twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa, mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Do mąki z sodą dodać masło i posiekać, dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i twaróg. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na grubość  1 cm i szklanką  wykrajać krążki, a w środku kieliszkiem małą dziurkę. W rozgrzanym głębokim oleju piec z obu stron na złocisty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.

Post navigation

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *