Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szpikowany udziec jelenia

Składniki:


• 1 kg udźca jelenia
• 2 łyżki oleju
• 5 dag wędzonego boczku
• 10 dag słoniny
• 2 cebule
• marchewka
• 1/4 selera
• 2 szklanki bulionu wołowego
• łyżka smalcu
• listek laurowy
• goździk
• 3 jagody jałowca
• łyżka mąki ziemniaczanej
• 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
• sok z cytryny
• cukier
• sól, pieprz

marynata winna:
• włoszczyzna
• cebula
• 3 goździki
• 2 listki laurowe
• płaska łyżeczka gorczycy
• płaska łyżeczka kolendry
• łyżeczka suszonego tymianku
• 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Przygotować marynatę: w rondlu gotujemy 3 szklanki wody.
Wkładamy do niej oczyszczoną i pokrojoną w plasterki włoszczyznę oraz obraną i pokrojoną w talarki cebulę. Dodajemy goździki, listki laurowe, gorczycę, kolendrę, suszony tymianek, trochę soli oraz pieprzu. Wlewamy czerwone wino. Całość gotujemy na niewielkim ogniu 10 minut. Słoninę pokroić w słupki i włożyć na 10 minut do zamrażalnika. Udziec opłukać, obrać z błon. Naszpikować słoniną, uformować pieczeń i związać nicią.
Mięso posmarować olejem. Włożyć do kamionkowego naczynia, zalać marynatą i odstawić do lodówki na 3 – 4 dni.
Kilkakrotnie przewracać mięso. Boczek pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Marchewkę i seler oskrobać, opłukać i pokroić w plasterki.
Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Smalec rozgrzać w dużym rondlu, lekko wysmażyć boczek. Włożyć udziec i obrumienić go ze wszystkich stron.
Dołożyć warzywa, podsmażyć, dodać przyprawy. Wlać 1/2 szklanki bulionu, przykryć i całość dusić 1,5 godziny. Od czasu do czasu odwracać udziec i podlewać bulionem.
Gotowe mięso wyjąć na półmisek i trzymać w cieple. Sos spod mięsa zagotować z resztą bulionu i przetrzeć przez sito. Mąkę rozmieszać z 1/2 szklanki przecedzonej marynaty, wlać do sosu, dodać śmietanę, zagotować. Doprawić odrobiną soku z cytryny i cukrem.

1 comment for “Szpikowany udziec jelenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *