Składniki:
• 35 dag schabu bez kości
• łyżka masła i smalcu
• 2 kromki chleba tostowego
• 5 dag łuskanych orzechów włoskich
• 3 gałązki tymianku
• 5 dag masła
• 250 ml różowego wina
• 40 dag kapusty włoskiej
• 2 dag chudego boczku
• mielona gałka muszkatołowa
• łyżka ciemnej zasmażki
• łyżka śmietany kremówki
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso opłukać, osuszyć, posypać solą, pieprzem, obsmażyć na maśle ze smalcem.
Z chleba odkroić skórkę, miąższ pokroić na kawałeczki i zmiksować razem z grubo posiekanymi orzechami.
Tymianek posiekać i dodać razem z 5 dag masła do masy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Masą obłożyć mięso i piec 30 minut w temperaturze 200ºC. Do sosu z pieczenia wlać wino i chwilę gotować.
Zagęścić zasmażką i zaprawić śmietaną. Podsmażyć pokrojony boczek, dodać kapustę, zalać 2 – 3 łyżkami wody i dusić 20 minut. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Z masy uformować łyżką kule.