Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasztet z królika

Składniki:

  • 1,4 kg przodków królika
  • 30 dag tłustej wieprzowiny
  • 10 dag słoniny
  • 5 dag podrobów z królika
  • 10 dag cebuli,
  • 10 dag bułki,
  • 2 jaja,
  • 3 dag soli,
  • 2 g pieprzu,
  • 1 dag gałki muszkatołowej,
  • 1 g ziela angielskiego,
  • 0,5 g liści laurowych.

Sposób przyrządzenia:
Mięso z królika udusić w niedużej ilości wody, przestudzić obrać z kości. Wieprzowinę i słoninę pokroić w grubą kostkę, udusić razem z cebulą. Pod koniec duszenia dodać podroby z królika i poddusić razem. Do uduszonej wieprzowiny dodać mięso z królika. W wodzie namoczyć bułkę. Mięso wraz z bułką zemleć trzykrotnie, dodać jaja, przyprawy, wyrobić dokładnie na gładką masę pasztetową. Masę włożyć do brytfanki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej plastrami słoniny. Piec około 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku (150C). Wystudzić, wyłożyć, pociąć na grube plastry, wyłożyć na półmisek z innymi wędlinami. Podawać z chrzanem, ćwikła i ostrymi sosami.

2 comments for “Pasztet z królika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *