Składniki:
- 4 świeże golonki jagnięce (po ok.300 g),
- 1 ½ szklanki wytrawnego wermutu,
- 1 ½ szklanki oleju słonecznikowego,
- 2 łyżki soku cytrynowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- po łyżeczce ostrej papryki, estragonu i bazylii,
- sól, czarny pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Umyte pozbawione błon i tłuszczu osuszone golonki włożyć na cztery godziny do zalewy zrobionej z wermutu, oleju, soku cytrynowego, posiekanej cebuli, zmiażdżonego czosnku i przypraw. Składniki dokładnie wymieszać. Zalewę z golonkami trzymać w lodówce lub innym chłodnym miejscu przez cztery godziny. Po tym czasie wyjąć golonki z zalewy, osuszyć, ułożyć na ruszcie grillu i piec do miękkość często obracając i smarując zalewą przy pomocy pędzelka.
Podawać z ryżem gotowanym na sypko, pomidorami i sosami czosnkowym i pomidorowym.