Składniki:
• 1 surowa szynka wieprzowa ze skórą
• cebula
• 50 dag małych cebulek
• 1 kg jabłek (szara reneta, boiken)
• 1 marchewka
• 1 szklanka białego półsłodkiego wina
• 2 łyżki mąki pszennej
• 3 łyżki margaryny
• 2 łyżki oleju
• 1,5 łyżeczki miodu
• kawałek cynamonu
• 30 goździków
• 1 łyżka cukru
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso osuszyć, oprószyć pieprzem oraz solą, skórę naciąć w kratkę i posmarować olejem.
W nacięcia skóry wbić goździki.
Szynkę umieścić na ruszcie nad brytfanną, skórą do dołu.
Do brytfanny wlać 1 szklankę gorącej wody i piec szynkę około 2,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 220ºC.
Marchewkę oczyścić i pokroić na kawałki.
Cebulę obrać, przekroić na cztery części.
W połowie pieczenia mięso obrócić, do brytfanny włożyć warzywa, mięso polać sosem wytworzonym podczas pieczenia, a w brytfannie uzupełnić wodę.
Upieczoną szynkę zdjąć z rusztu i przechować w ciepłym miejscu.
Sos przecedzić, dopełnić gorącą wodą do objętości 3 szklanek i zagotować.
Mąkę rozprowadzić wodą, wlać do sosu, mieszając, doprawić solą oraz pieprzem i ponownie zagotować.
Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na cząstki.
Wino zagotować z cukrem i cynamonem, włożyć jabłka i gotować 15 minut, a następnie wyjąć.
Rozgrzać margarynę z miodem, dodać do niej obrane cebulki, oprószyć solą i mieszając, zrumienić.
Szynkę pokroić na plastry, obłożyć na półmisku cząstkami jabłek oraz cebulkami.
Podawać na gorąco z kluskami śląskimi lub kopytkami oraz surówką z czerwonej kapusty.
Sos podać osobno w sosjerce.