Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwica faszerowana z sosem winnym

Składniki:


• 50 dag polędwiczki wieprzowej
• 1 pęczek mieszanych ziół
• 50 g twarożku śmietankowego
• 1 łyżka bułki tartej
• 125 g wędzonego boczku
• 2 łyżki oleju
• 125 ml białego wina
• 2 – 3 łyżki jasnego zagęstnika do sosów
• szczypta cukru
• 2 cukinie
• 1 jajo
• 2 – 3 łyżki mąki
• margaryna
• zioła
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Polędwiczkę opłukać, osuszyć i wzdłuż naciąć kieszonkę, natrzeć solą i pieprzem.
Zioła opłukać, osuszyć, posiekać. Wymieszać z serkiem i bułką. Mięso napełnić farszem, owinąć plastrami boczku i związać. Polędwicę obsmażyć na rozgrzanym oleju, wstawić do piekarnika i dusić 15 – 20 minut.
Mięso wyjąć, pokroić w plastry. Tłuszcz zagotować z winem. Sos zagęścić, doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Cukinie oczyścić, zetrzeć, wymieszać z jajem i mąką, na margarynie usmażyć placuszki.
Podawać z mięsem, sosem i ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *