Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek z mięsem i szpinakiem

Składniki:


• 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
• 40 dag mielonej jagnięciny
• 4 łyżki oleju
• 30 dag mrożonego szpinaku
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka rodzynków
• 1 pęczek mieszanych posiekanych ziół (np. koperek, mięta, natka pietruszki)
• 1 łyżka kaparów
• 1 żółtko
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ciasto rozmrozić, pokroić na 3 placki (30×40 cm) natłuścić. Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
Mięso usmażyć na 2 łyżkach oleju i wyjąć. Na tym samym tłuszczu poddusić szpinak.
Dodać zmiażdżony czosnek, następnie mięso i rodzynki. Do mięsa dodać zioła i kapary, wymieszać i doprawić.
Formę wyłożyć 1 płatem ciasta, posmarować 1 łyżką oleju, wyłożyć 1/2 masy mięsnej.
Czynność powtórzyć. Mięso przykryć trzecim plackiem, złożyć brzegi.
Placek posmarować żółtkiem, piec około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *