Składniki:
- 1 kg giczy cielęcej,
- 80 g smalcu,
- ¼ kg grzybów kurek
- 30 g mąki,
- 1 szklanka śmietany,
- pęczek naci pietruszki,
- 1 łyżeczka kminku,
- sól, czarny pieprz zmielony do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Gicz umyć, posolić, dusić w małej ilości wody pod przykryciem. Z półmiękkiej giczy obrać usunąć kości, włożyć do brytfanny lub naczynie żaroodpornego, obłożyć pociętymi grzybami, oprószyć solą i pieprzem, zmielonym kminkiem, dodać smalec i upiec na rumiano. Ułożyć na półmisku wraz z grzybami. Przyrządzić zasmażkę ze smalcu, śmietany i mąki, podląc szklanką rosołu (może być z kostki), gotować tak długo, aż sos zgęstnieje, polać nim gicz oraz grzyby.