Składniki:
• 1 kg brokułów
• niepełna łyżka soli
• 2 łyżki soku z cytryny
Sos:
• 15 dag białego sera
• pół szklanki mleka
• 6 dag migdałów
• żółtko
• pół szklanki śmietanki 30%
• 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Brokuły ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
Przygotować sos: utrzeć na gładką masę lub zmiksować twaróg z mlekiem, dodać żółtko i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać drobno posiekane migdały. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z natką pietruszki i ubitą śmietanką, lekko schłodzić. Ugotowane brokuły ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem.
Podawać jako wykwintny dodatek do delikatnych pieczonych mięs lub drobiu albo na zimno jako przekąskę.