Składniki:
• kawałki podgardla
• kawałki karkówki
• kawałki boczku
• wątroba
• sól, pieprz
• papryka
• cebula
• jabłko
• mąka
• 3/4 szklanki kwasu z kiszonej kapusty
Sposób przyrządzenia:
Bezpośrednio po oprawieniu zabitego świniaka odkroić kawałki mięsa (podgardle, karkówka, boczek) i pokroić na średnio grube plastry. Ułożyć na dużej patelni i smażyć z dodatkiem soli, pieprzu, papryki.
Pod koniec smażenia dodać kilka pokrojonych w plastry cebul oraz jabłko.
Dusić do miękkości. Na drugiej patelni usmażyć bez solenia oproszone mąką plastry wątroby, przełożyć do patelni z mięsem, zalać 3/4 szklanki kwasu z kiszonej kapusty i razem dusić około 10 minut.
Podawać z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami.
Admin: Słyszałem że to bardzo dobre, choć nie jadłem i nie jestem pewien czy to tak jak w tym przepisie….
1 comment for “Świeżyzna”