Składniki:
• 4 gołębie
• 6 dag masła
• 3 cebule
• 2 jabłka
• 3 – 4 pieczarki
• 1/2 cytryny
• kieliszek madery
• 2 dag mąki
• śmietana
Sposób przyrządzenia:
Oczyszczone tłuste gołębie pokrajać na ćwiartki i udusić soczysto w maśle na wolnym ogniu.
Wyjąć z masła, a w tym maśle usmażyć 3 cebule pokrajane i sparzone.
Gdy cebule miękkie, podlać je bulionem, wkroić parę jabłek winkowatych i jeżeli są – kilka pieczarek.
Wcisnąć sok z cytryn, wlać mały kieliszek madery i to wszystko, wstrząsając rondlem, zagotować razem.
Następnie łyżkę masła zrumienić z łyżką mąki, rozprowadzić tym sosem, a gołębie, umoczone w kwaśnej śmietanie, włożyć w sos.
Gotować z 10 minut i podać na stół. Gołębie, których mięso jest zupełnie młode, tym sposobem podane nabierają wybornego, ostrawego smaku.
Kto lubi pieczone – niech piecze zupełnie jak kurczęta.